Voeding en hardlopen

Zowel bij hardlopen op recreatief niveau als op prestatieniveau draagt een goed samengestelde voeding bij aan het neerzetten van een goede prestatie. Hierbij moet worden opgemerkt dat voldoende training uiteraard de eerste voorwaarde blijft voor het leveren van goede prestaties.

Voor de recreatief ingestelde loper zal een goed samengestelde voeding volgens de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voldoende zijn. Hierbij moet rekening worden gehouden met de Schijf van Vijf. Voor prestatielopers kan extra voeding of een speciale samenstelling van de voeding noodzakelijk zijn om beter te kunnen presteren.

Koolhydraten

Hardlopen behoort tot de duursporten. Bij duursporten wordt het lichaam gedurende enige tijd belast. De energie voor hardlopen wordt geleverd door de voeding en de energievoorraden in de spieren. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor duursporters. Een koolhydraatrijke voeding bevat een ruime hoeveelheid brood, aardappelen, rijst en pasta.

Wanneer een training of wedstrijd langer dan 1,5 uur duurt, moet je tijdens het lopen koolhydraten tot je nemen. Dit kan bijvoorbeeld door een energiedrank maar ook door een stuk banaan.

Vocht

Naast voldoende koolhydraten is voldoende drinken van groot belang bij het hardlopen. Tijdens het hardlopen verlies je immers veel vocht. Dit moet worden gecompenseerd. Als je dit niet genoeg doet, heeft het prestatievermindering tot gevolg. En dat is natuurlijk ongewenst!

Na het hardlopen

Na het hardlopen moet je lichaam herstellen van de inspanning. Het is daarom verstandig om meteen na het hardlopen iets te drinken om het vochtverlies te compenseren. Na het drinken moet je ook iets eten om je energievoorraad weer op peil te brengen. Denk hierbij aan een krentenbol, banaan, ontbijtkoek of mueslireep.

(bron: Anja van Geel's boek Voeding en sport)