Spijsvertering

Hardlopen en spijsvertering

Hardlopen met een volle maag is heel vervelend. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat tijdens het hardlopen de gebruikte voedingsmiddelen de maag al voor een groot gedeelte hebben verlaten. Je kan hier rekening mee houden door:

* voedingsmiddelen te gebruiken met weinig vet
* het voedsel goed te kauwen

   nog een uitgebreide vaste maaltijd te gebruiken

Voldoende drinken voor een wedstrijd of training is erg belangrijk. We weten dat:

* vloeistoffen de maag sneller verlaten dan vast voedsel
* koele (geen ijskoude) dranken sneller door de maag gaan
   dan warme
* verdunde dranken de maag sneller passeren dan zeer
   geconcentreerde zoete  of zoute dranken
* een grote hoeveelheid vocht de maag sneller passeert
   dan een enkel slokje

Ook regelmaat is van belang, ga daarom niet ineens anders eten. Het is verder goed te weten dat voedingsmiddelen als koolzuurhoudende dranken, uien, bonen, koolsoorten, rauwe paprika en radijs kunnen zorgen voor oprispingen en boeren. Dit kan tijdens het hardlopen hinderlijk zijn.

Veel duursporters, vooral langeafstandslopers, hebben last van hun darmen tijdens het sportevenement. Klachten kunnen zijn aandrang tot ontlasting, bloedige diarree, opgeblazen gevoel, maag- en darmkrampen, misselijkheid, boeren en overgeven.
Waar deze klachten vandaan komen, is niet precies bekend. Omdat hardlopers meer last hebben dan fietsers, kan de schokkende beweging van de maag de klachten veroorzaken. Aangenomen wordt dat voldoende drinken veel problemen tijdens het sporten kan voorkomen.

(bron: Voedingscentrum)

Ploeg VEC