Hardlopen in de winter

Hunzerunners lopen altijd, in alle jaargetijden. Maar de verschillende jaargetijden kennen wel hun specifieke omstandigheden waaraan je je aan moet passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ondergrond waarop je loopt en de kleding die je draagt. Op deze pagina vind je informatie om optimaal voorbereid een nieuw jaargetijde in te gaan.

De winter van 2009 was weer eens een ouderwets koude winter. Als het koud is dan is het belangrijk is dan dat je je in laagjes kleedt. Die laagjes bestaan bij voorkeur uit funtionele kleding, die het vocht (zweet) van je huid naar de buitenste kledinglaag transporteren. Katoen is niet geschikt omdat het vocht vasthoudt, en in een nat shirt krijg je het snel koud!

In de winter draag je aan je bovenlijf drie lagen: direct op de huid een thermoshirt, daarboven een shirt met lange mouwen, en de bovenste laag is een hardloopjack. Je benen hul je in een strakke hardloopbroek, de "tight". In de betere sportzaak en hardloopspeciaalzaken vind je speciale wintertights voor de koude dagen. Overigens raden we je aan om ter voorkoming van blessures sowieso een lange tight te dragen bij temperaturen onder de 10 graden.

Minder voor de hand liggend maar zeker zo belangrijk is dat je bij koude omstandigheden je hoofd moet bedekken. Circa 50% van de lichaamswarmte verdwijnt via je hoofd. Het dragen van een muts is daarom zeer aan te bevelen. Ook handschoenen kunnen soms van pas komen. Gebruik het liefst dunne handschoentjes of speciale hardloophandschoenen. Dikke handschoenen zijn minder geschikt: als je je warm hebt gelopen dan worden je handen ook warm en heb je de handschoenen eigenlijk niet meer nodig. En die skihandschoenen stop je niet makkelijk in de zakken van je jasje!

In de winter loop je vaak in het donker. Ook dat heeft een aantal gevolgen waar je terdege rekening mee moet houden. Allereerst is het handig om een redelijk goed verlichte route te kiezen. Struikelen over een stoeprand of een oneffenheid in het wegdek kan vervelende kwetsuren tot gevolg hebben. Een hoofdlampje (voor weinig geld te koop bij bijvoorbeeld de Kijkshop) is heel handig! Natuurlijk zorg je dat je zelf goed zichtbaar bent door het dragen van een reflectiehesje en lampjes. Bij gladheid doe je het bij voorkeur rustig aan (een duurloopje). Een verzwikking is snel opgelopen, en je loopt ook een risico op spier- en peesirritaties als je veel moeite moet doen om op de been te blijven.

In de winter, en ook in het seizoen ervoor en erna, gaan vaak virussen rond. Als je verkouden bent kun je best gaan lopen, maar als je koorts hebt moet je zeker niet gaan sporten, dat kan zelfs heel slecht aflopen: je kunt er een infectie van de hartspier aan overhouden, met hartritmestoornissen als gevolg daarvan. Heb je koorts, begin dan pas een aantal dagen nadat de koorts is verdwenen weer voorzichtig aan met trainen. En hou er rekening mee dat het nog weken kan duren eer je weer op je oude niveau terug bent!

Hardlopen in de zomer

In de zomer heb je uiteraard te maken met heel andere weersomstandigheden dan in de winter. De een kan beter tegen de warmte dan de ander, maar met een goede voorbereiding kun je je voor een belangrijk deel aanpassen.

Allereerst is het in de zomer erg belangrijk om goed te drinken. tijdens een intensieve training kun je wel een liter vocht per uur verliezen door de inspanning die je levert. Dat moet je aanvullen door zowel voor als tijdens en na de training te drinken. In de hardloopzaak vind je speciale gordels met drinkflesjes en ook flesjes die je in je hand kunt meenemen. Een goede vuistregel: je drinkt voldoende als je minstens een liter lichtgekleurde urine per dag weet te produceren. Is je urine donker dan is er sprake van een vochttekort.

Uiteraard draag je bij hogere temperaturen luchtige kleding. Als het echt warm is dan zijn een singlet (een hemdje) en een los zittend broekje heel prettig om te dragen. Als het echt heel warm is (boven 25 graden) dan kun je beter geen lange of intensieve trainingen doen overdag. De training heeft dan geen zin, en kan zelfs een negatief effect hebben. Ga 's ochtends vroeg of later in de avond trainen, dan is de temperatuur een stuk lager dan midden op de dag. Langere wedstrijden (bijvoorbeeld een halve marathon) kun je beter niet lopen als de temperatuur boven 25 graden komt.

Wij hopen je met bovenstaande informatie voldoende handvaten te hebben gegeven om het hele jaar door goed voorbereid te gaan sporten. Vragen zijn altijd welkom, en tips voor een volgend thema ook!