Drinken

Functies

Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Water heeft meerdere belangrijke functies.
Het is een belangrijk transportmiddel in het lichaam en het is het hoofdbestanddeel van bloed, urine en zweet.
Bovendien zorgt water ervoor dat de lichaamstemperatuur constant blijft.

Vochtverlies

Tijdens het hardlopen verlies je vocht (zweet). Hoeveel je verliest, is afhankelijk van: temperatuur, luchtvochtigheid, hoe lang en hoe intensief je hardloopt en welke kleding je draagt. Hoe groter het vochtverlies, hoe groter het negatieve effect op je prestatie. Als je meer dan 2% van je lichaamsgewicht aan vocht verliest, vermindert je prestatie.

Op het moment dat je dorst krijgt, heb je ongeveer 2% van je lichaamsgewicht aan vocht verloren. Dit dorstgevoel komt dus eigenlijk al te laat! Het is daarom belangrijk te drinken voordat een dorstgevoel ontstaat.

Hoeveel drinken ?Adviezen

- Bij elke training of wedstrijd van een uur of langer is aanvulling van vocht nodig. Geadviseerd wordt om 150 - 250 ml per kwartier te drinken. Je kunt het drinken het beste tijdens de training uitproberen.
Wat drinken?

Water is een goede dorstlesser die snel door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn ook isotone en hypotone dorstlessers in de handel.
Bij isotone dorstlessers is de concentratie suikers en zouten van de drank hetzelfde als die van het bloed.
Bij hypotone dorstlessers is de concentratie suikers en zouten lager.

Beide soorten dorstlessers worden even snel opgenomen in het bloed als water. Toch hebben dorstlessers wel een voordeel boven water. Ze bevatten koolhydraten en leveren daardoor energie.
Bij wedstrijden die langer dan anderhalf uur duren moet je de energievoorraad ook aanvullen. En dat kan met deze dorstlessers.

(bron: Anja van Geel's boek Voeding en sport)

Ploeg VEC